Pyszny pomysł na bardzo smaczny obiad, pieczona makrela z farszem ryżowym. Wyszło pysznie i syto. Rybę należy zamarynować min. 30 minut przed włożeniem do piekarnika.
60 min
Dla 3 osób
Średni
Składniki:
Ryba i marynata
4 świeże i wypatroszone makrele
100 ml oliwy z oliwek
75 ml soku z cytryny
3 łyżki słodkiej mielonej papryki
1/3 łyżeczki pieprzu cayenne*(jeżeli nie lubicie pikantnych potraw zastąpcie zwykłym pieprzem )
4 ząbki czosnku przepuszczony przez praskę
1 łyżka soli morskiej
Nadzienie
50 g ryżu w torebce
pól strąka papryki czerwonej
pół strąka papryki żółtej
pół szklanki mrożonego groszku
pęczek pietruszki
sól
Pieczona makrela z ryżowym farszem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Rybę płuczemy i dokładnie osuszamy. Wszystkie składniki marynaty mieszamy, rybę wkładamy do naczynia i zalewamy zalewą, nacieramy dokładnie, przykrywamy folią i odstawiamy na min. 30 minut - max 2 godziny.
W międzyczasie gotujemy ryż krócej o 3- 4 minuty, niż podane jest na opakowaniu, odcedzamy i studzimy.
Pietruszkę siekamy, paprykę kroimy w kostkę, wystudzony ryż łączymy z papryką, groszkiem i pietruszką. Doprawiamy delikatnie solą.
Rybę nadziewamy farszem, dość ściśle i układamy w brytfannie, kładziemy pomiędzy pokrojona w plastry cytrynę. Przykrywamy folią aluminiową.
Wkładamy do nagrzanego do 200 C piekarnika na 20 minut, po tym czasie ściągamy folię i polewając powstałym sosem dalej pieczemy około 10- 15 minut.
Podjemy po upieczeniu.
Komentarze