Pieczona makrela z ryżowym farszem

0 (0 ocen)

  • 60 min
  • Dla 3 osób
  • Średni

Pyszny pomysł na bardzo smaczny obiad, pieczona makrela z farszem ryżowym. Wyszło pysznie i syto. Rybę należy zamarynować min. 30 minut przed włożeniem do piekarnika.

  • 60 min
  • Dla 3 osób
  • Średni

Składniki:

  • Ryba i marynata


    4 świeże i wypatroszone makrele
    100 ml oliwy z oliwek
    75 ml soku z cytryny
    3 łyżki słodkiej mielonej papryki
    1/3 łyżeczki pieprzu cayenne*(jeżeli nie lubicie pikantnych potraw zastąpcie zwykłym pieprzem )
    4 ząbki czosnku przepuszczony przez praskę
    1 łyżka soli morskiej


    Nadzienie
    50 g ryżu w torebce
    pól strąka papryki czerwonej
    pół strąka papryki żółtej
    pół szklanki mrożonego groszku
    pęczek pietruszki
    sól

Pieczona makrela z ryżowym farszem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Rybę płuczemy i dokładnie osuszamy. Wszystkie składniki marynaty mieszamy, rybę wkładamy do naczynia i zalewamy zalewą, nacieramy dokładnie, przykrywamy folią i odstawiamy na min. 30 minut - max 2 godziny.
    W międzyczasie gotujemy ryż krócej o 3- 4 minuty, niż podane jest na opakowaniu, odcedzamy i studzimy.
    Pietruszkę siekamy, paprykę kroimy w kostkę, wystudzony ryż łączymy z papryką, groszkiem i pietruszką. Doprawiamy delikatnie solą.
    Rybę nadziewamy farszem, dość ściśle i układamy w brytfannie, kładziemy pomiędzy pokrojona w plastry cytrynę. Przykrywamy folią aluminiową.
    Wkładamy do nagrzanego do 200 C piekarnika na 20 minut, po tym czasie ściągamy folię i polewając powstałym sosem dalej pieczemy około 10- 15 minut.
    Podjemy po upieczeniu.

Komentarze

Podobne przepisy