Pieczeń z nadzieniem chlebowym

0 (0 ocen)

  • 1 godz. 40 min

Pieczeń jest delikatna krucha i soczysta. Jednym słowem niebo w gębie.

  • 1 godz. 40 min

Składniki:

  • 1 indyk przygotowany do pieczenia
    oliwa
    sół
    pieprz
    1/2 bochenka białego chleba ( czerstwego )
    2 duże posiekane cebule
    100 g masła
    garść posiekanych orzechów włoskich
    garść posiekanej natki pietruszki
    bulion drobiowy

Pieczeń z nadzieniem chlebowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Mięso umyj osusz natrzyj oliwą solą i pieprzem
    wstaw do lodóki.
    Cebule podsmaż na maśle. Chleb pokrój w kostkę i również podsmaż na maśle.Do pieczywa dodaj cebule orzechy posiekaną natkę pietruszki sól i pieprz.Wszystko razem podlej bulionem i wymieszaj.
    Nafaszeruj indyka zaszyj lub zapełnij wykałaczkami. Piecz pod przykryciem przez 60 minut w nagrzanym piekarniku w 180 stopniach. Po tym czasie odkryj i piecz kolejne 10 minut na złocisty kolor.Wyjmij i odstaw na 10 minut, by mięso odpoczeło. Podawaj z pieczonymi ziemniakami lub kaszą.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy