Pieczeń w piwie i tymianku

0 (0 ocen)

Obiad na co dzień i od święta. To soczysty, miękki, pełen ziołowego aromatu kawałek mięsa, doskonały na rodzinny obiad. Idealny do ziemniaczków i surówki.

Składniki:

  • 1,5kg szynki wieprzowej
    1 szklanka jasnego piwa
    Miód
    Tymianek suszony
    Sól, pieprz
    Olej

Pieczeń w piwie i tymianku - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Wieprzowiną umyć, osuszyć, pokroić na 1cm plastry. Każdy plaster natrzeć z dwóch stron solą, pieprzem i tymiankiem. Odstawić w chłodne miejsce na minimum 30minut. Brytfannę posmarować olejem, ułożyć mniej mięso, posmarować je miodem, posypać z wierzchu tymiankiem i zalać piwem. Piec 80-90minut w piekarniku nagrzanym do temperatury 180 stopni, podlewając od czasu do czasu powstałym sosem.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy