Pieczarkowe mielone z serem żółtym

0 (0 ocen)

Delikatne kotlety o wyrazistym smaku.

Składniki:

  • 500g.łopatki wieprzowej
    500g. pieczarek
    2 cebule
    1 jajko
    1 kajzerka namoczona w mleku i odciśnięta
    2 łyżki musztardy chrzanowej
    2 łyżki śmietany 18%
    1/2 szklanki bułki tartej
    Po jednej łyżeczce:
    soli , pieprzu , ostrej i słodkiej papryki
    300g. sera żółtego w kawałku
    olej do smażenia

Pieczarkowe mielone z serem żółtym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Łopatkę , umyć , osuszyć , zmielić dwukrotnie w maszynce do mielenia mięsa.
    .
  • 2. Obrane pieczarki oraz cebule zetrzeć na tarce o dużych oczkach.
    Do mięsa dodać starte składniki, jajko ,odciśniętą kajzerkę, musztardę , śmietanę , bułkę tartą oraz przyprawy.
    Wyrobić rękoma masę mięsną.
  • 3. Ser pokroić w średniej wielkości kostkę.
  • 4. Na patelni rozgrzać olej.
    Dłonią nabierać porcję mięsa , na środek kłaść kostkę sera , sklecić kotleta.
    Smażyć na rumiano z każdej strony

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy