Pieczarkowe gniazdka

0 (0 ocen)

  • 1 godz. 20 min
  • Dla 6 osób
  • Łatwy

Kotlety mielone inaczej

  • 1 godz. 20 min
  • Dla 6 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • - pół kilo mięsa mielonego,
    -1 jajko,
    - 2 cebule,
    -połowa czerstwej bułki,
    -sól,
    -pieprz,
    -majeranek,
    -vegeta,
    - 30 dag pieczarek,
    -20 dag żółtego sera,
    -szczypiorek do dekoracji,
    bułka tarta,
    -olej

Pieczarkowe gniazdka - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. 1. Bułkę zalać wodą, odstawić do namoczenia na około 10 - 15 minut. Na patelni rozgrzej olej i usmaż drobno posiekaną cebulę. Połowę dodaj do mięsa, drugą część zostaw do farszu. 2. Do większej miski włożyć mięso mielone, przesmażoną cebulę, jajko, przyprawy: sól, pieprz, majeranek, odrobinę vegety oraz odciśniętą bułkę, wszystko dobrze wymieszać. Uformować 6 kotletów w kształcie ptasiego gniazdka 3. Naczynie żaroodporne wysypać bułką tartą i ułożyć przygotowane wcześniej gniazdka, obsypując je delikatnie bułką tartą 4. Tak przygotowane gniazdka wkładamy do nagrzanego do 200 stopni piekarnika i pieczemy 40 minut 5. W międzyczasie przygotowujemy pieczarkowy farsz: pieczarki myjemy, kroimy w plasterki i dusimy na patelni do miękkości, przyprawiając je solą i pieprzem. Pieczarki odcedzamy i następnie dodajemy wcześniej przesmażoną cebulkę, Tak przygotowany farsz nakładamy do naszych gniazdek. Posypujemy startym żółtym serem i kładziemy ponownie do piekarnika na 5 minut. 6. Po wyjęciu z piekarnika gniazdka dekorujemy posiekanym szczypiorkiem.

Porady

Podawać z frytkami i surówką.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy