Pieczarkowe gniazdka - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.1. Bułkę zalać wodą, odstawić do namoczenia na około 10 - 15 minut. Na patelni rozgrzej olej i usmaż drobno posiekaną cebulę. Połowę dodaj do mięsa, drugą część zostaw do farszu. 2. Do większej miski włożyć mięso mielone, przesmażoną cebulę, jajko, przyprawy: sól, pieprz, majeranek, odrobinę vegety oraz odciśniętą bułkę, wszystko dobrze wymieszać. Uformować 6 kotletów w kształcie ptasiego gniazdka 3. Naczynie żaroodporne wysypać bułką tartą i ułożyć przygotowane wcześniej gniazdka, obsypując je delikatnie bułką tartą 4. Tak przygotowane gniazdka wkładamy do nagrzanego do 200 stopni piekarnika i pieczemy 40 minut 5. W międzyczasie przygotowujemy pieczarkowy farsz: pieczarki myjemy, kroimy w plasterki i dusimy na patelni do miękkości, przyprawiając je solą i pieprzem. Pieczarki odcedzamy i następnie dodajemy wcześniej przesmażoną cebulkę, Tak przygotowany farsz nakładamy do naszych gniazdek. Posypujemy startym żółtym serem i kładziemy ponownie do piekarnika na 5 minut. 6. Po wyjęciu z piekarnika gniazdka dekorujemy posiekanym szczypiorkiem.
Komentarze