PIECZONE PULPETY A'LA GOŁĄBKI

0 (0 ocen)

  • 60 min

Szybsza wersja tradycyjnego dania

  • 60 min

Składniki:

  • 500 gram mięsa mielonego
    500 gram białej kapusty
    200 gram ryżu
    2 jajka
    2 ząbki czosnku
    1 cebula
    500 ml przecieru pomidorowego

    Przyprawy: sól, pieprz, majeranek, kminek

Pieczone pulpety a'la gołąbki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ryż ugotować na sypko.
  • 2. Kapustę i obraną cebulę drobno posztakować (ja używam malaksera), posolić, dokłądnie wymieszać i odstawić, aż warzywa puszczą soki.
  • 3. W dużej misce umieścić ostudozny ryż, odciśnięte kapustę i cebulę, jajka oraz przyprawy. Wyrobic zwartą masę.
  • 4. Zwilżać dłonie i formować kulki w wielkości według uznania i układać w głębokim naczyniu żaroodpornym. Piec w rozgrzanym do 180 stopni piekarniku przez 15 minut, następnie polać doprawionym według uznania przecierem pomidorowym i piec jeszcze około 30 minu. Pieczone pulpety podować z ulubioną surówką.

Komentarze

Podobne przepisy