Piankowa tarta z truskawkami

0 (0 ocen)

Szybka w wykonaniu i bardzo smaczna:)

Składniki:

  • 0,5 kg truskawek
    120 g herbatników
    około 80 g margaryny
    syrop o smaku orzechów laskowych lub inny aromat
    2 galaretki truskawkowe
    350 ml śmietany kremówki 30%
    1 cukier wanilinowy
    cukier kryształ
    świeża mięta do dekoracji

Piankowa tarta z truskawkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Galaretki rozpuścić w 800ml wrzątku.Herbatniki rozkruszyć. Margarynę rozpuścić i wlać do herbatników. Dodać dowolny zapach lub syrop. Całość wymieszać i wyłożyć tym suchy spód i boki tortownicy. Wstawić do lodówki, by masa stężała. Truskawki opłukać, obrać, pokroić na mniejsze kawałki. Kiedy galaretka jest już zimna i prawie gęsta, a spód zastygł robimy piankę. Do miski wsypać cukier wanilinowy i ewentualnie trochę zwykłego cukru. Wlać śmietankę i ubić na sztywno. Do ubitej śmietany wlać galaretkę (trochę zostawić na wierzch) i wymieszać. Wylać na spód. Ułożyć truskawki. Włożyć do lodówki, by masa zastygła. Na koniec polać tężejącą galaretką i włożyć do lodówki. Gotowe do podania, kiedy całość dobrze stężeje. Najlepiej pozostawić w lodówce na całą noc.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy