0,5 kg truskawek
120 g herbatników
około 80 g margaryny
syrop o smaku orzechów laskowych lub inny aromat
2 galaretki truskawkowe
350 ml śmietany kremówki 30%
1 cukier wanilinowy
cukier kryształ
świeża mięta do dekoracji
Piankowa tarta z truskawkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Galaretki rozpuścić w 800ml wrzątku.Herbatniki rozkruszyć. Margarynę rozpuścić i wlać do herbatników. Dodać dowolny zapach lub syrop. Całość wymieszać i wyłożyć tym suchy spód i boki tortownicy. Wstawić do lodówki, by masa stężała. Truskawki opłukać, obrać, pokroić na mniejsze kawałki. Kiedy galaretka jest już zimna i prawie gęsta, a spód zastygł robimy piankę. Do miski wsypać cukier wanilinowy i ewentualnie trochę zwykłego cukru. Wlać śmietankę i ubić na sztywno. Do ubitej śmietany wlać galaretkę (trochę zostawić na wierzch) i wymieszać. Wylać na spód. Ułożyć truskawki. Włożyć do lodówki, by masa zastygła. Na koniec polać tężejącą galaretką i włożyć do lodówki. Gotowe do podania, kiedy całość dobrze stężeje. Najlepiej pozostawić w lodówce na całą noc.
Komentarze