Pesto bazyliowe

0 (0 ocen)

  • 30 min

Daniami, do których dodaję pesto są: sosy do makaronów (można też użyć samego pesto), grzanki, pizze, sałatki, zupy, ryby.

  • 30 min

Składniki:

  • 50 gramów orzeszków piniowych lub migdałów (delikatnie uprażonych na suchej patelni)
    50 gramów liści bazylii (bez łodyżek)
    bardzo mały ząbek czosnku
    120 oliwy extra vergine (+ odrobina do polania gotowego sosu)
    30 gramów sera pecorino albo parmezanu
    sól i pieprz do smaku

Pesto bazyliowe - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Zetrzyj na tarce (o małych oczkach) ser.
  • 2. W dużym moździerzu* utrzyj na jednolitą masę orzeszki piniowe, bazylię i czosnek.
  • 3. Dodaj do masy bazyliowej oliwę i ser. Dopraw.
  • 4. Przełóż pesto do słoiczków i polej odrobiną oliwy.
  • 5. Przechowuj w lodówce.

Porady

* Jeżeli nie masz moździerza możesz użyć blendera.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy