Penne z kurczakiem i szpinakiem

0 (0 ocen)

Penne z kurczakiem i szpinakiem

Składniki:

  • 450 g szpinaku mrożonego
    2 ząbki czosnku
    300 g makaronu Penne
    3 mniejsze cebule
    ser Feta
    3 łyżki śmietany
    pół szklanki bulionu warzywnego
    300 g piersi z kurczaka
    sól, pieprz, tymianek
    10 plasterków wędzonego boczku
    łyżka smalcu

Penne z kurczakiem i szpinakiem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Do rondla włożyć szpinak, wlać odrobinkę wody i na wolnym ogniu roztopić. Przyprawić solą, pieprzem, kilkoma kroplami cytryny. Wlać bulion, a następnie śmietanę i zagotować.
  • Penne z kurczakiem i szpinakiem 2. Na patelni roztopić smalec, włożyć pokrojony w paski boczek jak się podsmaży dodać kurczaka też pokrojonego w paski. Przyprawić solą, pieprzem, szczyptą tymianku i zmiażdżonym czosnkiem i dobrze podsmażyć. Na końcu dodać pokrojoną w kostkę cebulę, kiedy się zeszkli dodać szpinakowy sos, wymieszać.
  • Penne z kurczakiem i szpinakiem 3. Makaron ugotować według przepisu na opakowaniu, polać sosem szpinakowym, posypać fetą

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy