Pełnoziarniste pankejki z twarożkiem i salsą ogórkową

0 (0 ocen)

  • 10 min

Bardzo lekkie placuszki, idealne dla osób dbających o linię. Z samych wartościowych składników - mąki pełnoziarnistej, białek, chudej szynki, odtłuszczonego twarożku i warzyw.

  • 10 min

Składniki:

  • 1 szklanka mąki pełnoziarnistej
    3/4 łyżeczki proszku do pieczenia
    szczypta soli
    1 szklanka mleka
    2 białka
    serek wiejski lekki
    polędwica surowa (można zastąpić wędzonym łososiem)
    ogórek zielony
    cebula
    szczypiorek

Pełnoziarniste pankejki z twarożkiem i salsą ogórkową - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Salsa ogórkowa: Pokrój ogórki w kostkę, połącz z posiekaną cebulką i sosem vinaigrette bądź odrobiną octu, cukru, pieprzu i soli.
  • 2. Pankejki: Wymieszaj mąkę z proszkiem do pieczenia i solą. Dodaj mleko, ciągle mieszając i uważając żeby nie powstały grudki. Delikatnie wmieszaj ubite białka. Smaż placuszki na niewielkiej ilości tłuszczu lub bez tłuszczu.
  • 3. Podawaj z dowolnym twarożkiem, polędwicą lub łososiem oraz salsą ogórkową. Całość udekoruj szczypiorkiem.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy