Pełnoziarniste bułeczki orkiszowe ze śliwkami

0 (0 ocen)

Nic nie smakuje lepiej niż świeżutkie domowe pieczywo :)

Składniki:

  • 50 dag mąki orkiszowej pełnoziarnistej
    250-300 ml mleka
    25 g świeżych drożdży
    3 łyżki oleju rzepakowego
    2 łyżki płynnego miodu
    1,5 płaskich łyżeczek soli
    5 dag suszonych śliwek

Pełnoziarniste bułeczki orkiszowe ze śliwkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Do dużego kubka wkruszyć drożdże, dodać łyżeczkę miodu, łyżkę mąki i 1/3 letniego mleka, dobrze wymieszać i odstawić do wyrośnięcia w ciepłe miejsce na 15 minut.
    Do miski przesiać mąkę, dodać sól, olej, resztę miodu i rozczyn.
    Mieszając dolewać letnie mleko, a kiedy składniki się połączą, wyrabiać przez 10-15 minut do uzyskania gładkiego elastycznego ciasta.
    Miskę z ciastem przykryć ściereczką i odstawić do wyrośnięcia na 2 godziny.
    Śliwki pokroić, dodać do wyrośniętego ciasta i krótko je przerobić.
    Ciasto podzielić na 10 kawałków, uformować bułeczki w dowolnym kształcie, ułożyć je na wyłożonej papierem blasze, przykryć ściereczką i odstawić do wyrośnięcia na 30 minut.
    Piec 15-20 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni (160 z termo obiegiem).

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy