Pełnoziarniste bułeczki orkiszowe ze śliwkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Do dużego kubka wkruszyć drożdże, dodać łyżeczkę miodu, łyżkę mąki i 1/3 letniego mleka, dobrze wymieszać i odstawić do wyrośnięcia w ciepłe miejsce na 15 minut.
Do miski przesiać mąkę, dodać sól, olej, resztę miodu i rozczyn.
Mieszając dolewać letnie mleko, a kiedy składniki się połączą, wyrabiać przez 10-15 minut do uzyskania gładkiego elastycznego ciasta.
Miskę z ciastem przykryć ściereczką i odstawić do wyrośnięcia na 2 godziny.
Śliwki pokroić, dodać do wyrośniętego ciasta i krótko je przerobić.
Ciasto podzielić na 10 kawałków, uformować bułeczki w dowolnym kształcie, ułożyć je na wyłożonej papierem blasze, przykryć ściereczką i odstawić do wyrośnięcia na 30 minut.
Piec 15-20 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni (160 z termo obiegiem).
Komentarze