Pawi ogon

0 (0 ocen)

  • 1 godz. 30 min

Ciasto z przepisu S.Anastazji

  • 1 godz. 30 min

Składniki:

  • Ciasto kruche spód i wierz: 3 szkl maki pszennej, pół szklanki śmietany 18%, margaryna, 2 łyżeczki proszku do pieczenia, 4 żółtka, pół szkl cukru kryształu, 1 łyzeczka sody.
    Na roladki: 2 szkl mąki, 2 żółtka, 1/4 szkl cukru, pół margaryny, 1.4 szkl śmietany, 1 łyżeczka proszku do pieczenia, pół łyżeczki sody, dżem porzeczkowy lub marmolada, zmielone orzechy włoskie.
    Dodatkowo: 2 galaretki zielone, winogrona zielone, polewa na wierzch i wiórki kokosowe oraz krem karpatka.

Pawi ogon - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • pawi ogon 1. Zagnieść ciasto kruche na wierzch i spód i podzielić na 2. Upiec osobno po 15-20 min do zrumienienia.
  • 2. Zagnieśc ciasto na roladki, podzielić na 2, rozwałkować cienko, posmarować powidłami i posypać orzechami zmielonymi i zwinąć roladki upiec.
  • 3. Ugotować krem karpatkowy i po wysudzeniu zmiksować z margaryną.
  • 4. Przygotować galaretki wg przepisu na opakowaniu.
  • 5. Przełożenie ciasta: w blaszce układamy od dołu: ciasto kruche, połowa kremu karpatkowego, roladki, pomiędzy nimi zostawiamy puste miejsca i wkładamy tam wionogrona i zalewamy tężejącą galaretką, następnie druga połowa kremu i drugie ciasto kruche, wierzch polewamy polewą i posypujemy wiórkami kokosowymi, wstawiamy do lodówki by wszystko ładnie steżało. Smacznego

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy