Patisony pod chmurką

0 (0 ocen)

  • 30 min

Przepis ten kojarzy mi się z wieczorami latem, kiedy wraz ze znajomymi siedzimy w ogrodzie i rozkoszujemy się smakiem sezonowych pieczonych warzyw.

  • 30 min

Składniki:

  • - 8 średnich patisonów
    - mięso mielone 250g
    - dwie papryki ( czerwona i żółta )
    - puszka pomidorów krojonych bez skórki lub 4-5 pomidorów świeżych(pokrojonych w kostkę)
    - mała puszka kukurydzy
    - 2-3 pieczarki ( w sezonie dodaje kurek - PYCHA)
    - czosnek
    - cebula
    - przyprawy (sól, pieprz, papryka słodka, bazylia )
    - kostka sera żółtego
    - oliwa z oliwek

Patisony pod chmurką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. 1.Patisony myjemy, odcinamy górną część i wydrążamy środki. Wrzucamy do gotującej się lekko osolonej wody i gotujemy, aż będą lekko miękkie.
    2.Siekamy drobno czosnek i cebulkę. W kostkę kroimy paprykę i pieczarki. Ser trzemy na tarce.
    3.Na rozgrzaną oliwę z oliwek wrzucamy czosnek z cebulką, następnie mięso (przyprawione solą i pieprzem) i podsmażamy. Dodajemy paprykę z pieczarkami i kukurydzę. Gdy papryka będzie miękka dodajemy pomidory.
    Doprawiamy papryką słodką i bazylią. Dusimy koło 20 minut.
    4.Patisony nadziewamy mięsnym farszem i układamy w naczyniu żaroodpornym nasmarowanym oliwą. Wkładamy do rozgrzanego piekarnika i pieczemy w tem. 180 stopni przez 20 minut. Następnie wyciągamy patisony, posypujemy startym serem i ponownie wkładamy do piekarnika i zapiekamy aż ser się roztopi.
    5. Gotowe patisony można podawać polane sosem czosnkowym i chrupiącymi grzankami. SMACZNEGO!

Porady

W wersji wegetariańskiej, można zamiast mięsa dodać posiekany miąższ z patisonów.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy