Patisony pod chmurką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.1.Patisony myjemy, odcinamy górną część i wydrążamy środki. Wrzucamy do gotującej się lekko osolonej wody i gotujemy, aż będą lekko miękkie.
2.Siekamy drobno czosnek i cebulkę. W kostkę kroimy paprykę i pieczarki. Ser trzemy na tarce.
3.Na rozgrzaną oliwę z oliwek wrzucamy czosnek z cebulką, następnie mięso (przyprawione solą i pieprzem) i podsmażamy. Dodajemy paprykę z pieczarkami i kukurydzę. Gdy papryka będzie miękka dodajemy pomidory.
Doprawiamy papryką słodką i bazylią. Dusimy koło 20 minut.
4.Patisony nadziewamy mięsnym farszem i układamy w naczyniu żaroodpornym nasmarowanym oliwą. Wkładamy do rozgrzanego piekarnika i pieczemy w tem. 180 stopni przez 20 minut. Następnie wyciągamy patisony, posypujemy startym serem i ponownie wkładamy do piekarnika i zapiekamy aż ser się roztopi.
5. Gotowe patisony można podawać polane sosem czosnkowym i chrupiącymi grzankami. SMACZNEGO!
Porady
W wersji wegetariańskiej, można zamiast mięsa dodać posiekany miąższ z patisonów.
Komentarze