Pasztet z kaszy gryczanej ze śliwką

0 (0 ocen)

  • 35 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Lekka i bardzo smaczna wersja tradycyjnego pasztetu. Idealna na przekąskę.

  • 35 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 1 szklanka kaszy gryczanej
    2,5 szklanki wody
    400 g pieczarek
    3-4 cebule
    puszka ciecierzycy z zalewą
    szklanka bulionu warzywnego
    1/2 szklanki mąki gryczanej
    1/3 szklanki mąki ziemniaczanej
    1/2 szklanki śliwek
    sól
    pieprz
    gałka muszkatołowa

Pasztet z kaszy gryczanej ze śliwką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Pasztet gryczany ze śliwką 1. Wodę zagotować, wsypać kaszę i gotować, aż wchłonie płyn. Cebulę i pieczarki pokroić i podsmażyć. Do ugotowanej kaszy dodać cebulę, pieczarki, ciecierzycę razem z zalewą oraz bulion. Zblendować i doprawić do smaku. Dodać mąkę i skrobię i wymieszać. Na koniec dodać suszone śliwki. Masę wyłożyć do większej keksówki. Piec ok. 60 minut w 180 stopniach.

Komentarze

Podobne przepisy