Wegetariański pasztet z soczewicy i kaszy gryczanej - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Soczewicę zalewamy 2 szklankami gorącej wody i gotujemy pod przykryciem,na wolnym ogniu aż się rozgotuje na pakę. Nal;eży uważać żeby się nie przypaliła. Kaszę gryczaną gotujemy według przepisu na opakowaniu.
2.Siemie lniane zalewamy 1/2 szklanki gorącej wody i odstawiamy. W tym czasie ścieramy na tarce o dużych marchewkę, korzeń pietruszki i selera, zaś cebulę siekamy w półprążki. Na patelni rozgrzewany olej i wrzucamy ww warzywa. smażymy do momentu aż zmiękną.
3.Do ugotowanej soczewicy dodajemy usmażone warzywa, kaszę, płatki owsiane, siemie lniane (razem z wodą), drobno posiekany ząbek czosnku, oraz poszatkowaną natkę pietruszki. Wszystkie składniki dokładnie mieszamy przyprawiając solą oraz pieprzem.
4.Przygotowaną masę przekładamy do wysmarowanej tłuszczem foremki keksowej (30x10). posypujemy wedle uznania pestkami dyni oraz słonecznika. Pieczemy około godziny w tem. 190 stopni Celcjusza.
Komentarze