wegetariański pasztet z soczewicy i kaszy gryczanej

4.5 (193 ocen)

bardzo prosty i smaczny pasztet

Składniki:

  • 1 szklanka czerwonej soczewicy
    2 saszetki kaszy gryczanej
    1 szklanka płatków owsianych górskich
    2 marchewki
    1 korzeń pietruszki
    pół małego selera
    3 duże cebule
    ząbek czosnku
    pól pęczka pietruszki
    łyżka siemienia lnianego
    3 łyżki oleju roślinnego
    sól
    pieprz
    opcjonalnie pestki dyni i słonecznika
Wystaw ocenę:

4.5 (193 ocen)

Zobacz również:

Przystawki Pasztet

Wegetariański pasztet z soczewicy i kaszy gryczanej - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Soczewicę zalewamy 2 szklankami gorącej wody i gotujemy pod przykryciem,na wolnym ogniu aż się rozgotuje na pakę. Nal;eży uważać żeby się nie przypaliła. Kaszę gryczaną gotujemy według przepisu na opakowaniu.
  • 2. Siemie lniane zalewamy 1/2 szklanki gorącej wody i odstawiamy. W tym czasie ścieramy na tarce o dużych marchewkę, korzeń pietruszki i selera, zaś cebulę siekamy w półprążki. Na patelni rozgrzewany olej i wrzucamy ww warzywa. smażymy do momentu aż zmiękną.
  • 3. Do ugotowanej soczewicy dodajemy usmażone warzywa, kaszę, płatki owsiane, siemie lniane (razem z wodą), drobno posiekany ząbek czosnku, oraz poszatkowaną natkę pietruszki. Wszystkie składniki dokładnie mieszamy przyprawiając solą oraz pieprzem.
  • 4. Przygotowaną masę przekładamy do wysmarowanej tłuszczem foremki keksowej (30x10). posypujemy wedle uznania pestkami dyni oraz słonecznika. Pieczemy około godziny w tem. 190 stopni Celcjusza.

Porady

Pasztet świetnie smakuje z sosem pomidorowym.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Kasza gryczana Soczewica

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Wegetariańska

Podobne przepisy

To może cię zainteresować