Pasztet rybny gotowany na parze

0 (0 ocen)

  • 60 min
  • Dla 6 osób
  • Łatwy

Pasztet z ryb słodkowodnych otulony kremowym awokado, z dodatkiem kolorowych warzyw - pięknie wygląda i pysznie smakuje.

  • 60 min
  • Dla 6 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 0,5 kg filetów ryb słodkowodnych bez skóry i ości u mnie karpie i karasie
    koperek
    szczypiorek
    pietruszka
    sól
    pieprz czarny
    pieprz ziołowy
    3-4 jajka
    5 łyżek drobnej kaszki razowej orkiszowej
    kilka baby marchewek
    2-3 łyżki mrożonego groszku
    żółta marchewka
    kilka różyczek obgotowanego kalafiora i/lub brokułu
    papryczka chili

    duże awokado

Pasztet rybny gotowany na parze - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • pasztet 1. Ryby mielimy na drobnym oczku. Zmielone mięso ryb mieszamy z posiekanymi ziołami, kaszką orkiszową, jajkami oraz przyprawami. Całość mieszamy. Jeśli masa jest zbyt rzadka dodajemy jeszcze 1-2 łyżki kaszki orkiszowej. Do masy dodajemy warzywa, mieszamy.

    Na foli spożywczej układamy warstwę cienko pokrojonego awokado. Na awokado wykładamy masę rybną. Masę rybną obkładamy plasterkami awokado i szczelnie owijamy folią spożywczą.


    Tak przygotowane pasztet wkładamy do parowara i gotujemy na parze przez 30 minut.
    Pasztet pozostawiamy w temperaturze pokojowej do wystudzenia, następnie chłodzimy w lodówce przez 2-3 godziny. Po tym czasie pasztet jest gotowy do jedzenia. Smacznego.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy