Paszteciki z grzybami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Z połączonych składników zagniatamy elastyczne ciasto i odstawiamy na pół godziny.
W tym czasie kroimy pieczarki w drobniutką kosteczkę i podsmażamy na oleju z pokrojoną drobno cebulą. Doprawiamy do smaku wszystkimi przyprawami i dodajemy keczup. Studzimy.
Aby ułatwić zadanie, dzielimy ciasto i farsz na 3 części. Z każdej części ciasta wałkujemy prostokąt i smarujemy jedną częścią przyrządzonego farszu (możemy na to również posypać trochę startego sera) i zawijamy w rulon. Kroimy na ok. 5 cm paski. Z pozostałym ciastem i farszem robimy dokładnie to samo. Przygotowane paszteciki układamy na wyłożonej pergaminem blasze. Możemy je posypać startym serem na wierzchu lub posmarować rozmąconym jajkiem. Wstawiamy do piekarnika i pieczemy ok. 15-20 min w temp. 160 st. (przy włączonym termo obiegu).
Zamiast pieczarek możemy użyć sezonowych grzybów lub przyrządzić fars z duszonej kapusty kiszonej. Idealnie pasuje również farsz mięsny.
Komentarze