PASZTECIKI Z GRZYBAMI

0 (0 ocen)

  • 40 min

W potrawie wykorzystałam leśne grzyby, na które sezon właśnie trwa.

  • 40 min

Składniki:

  • Ciasto:
    • 0,5 kg mąki
    • Kostka masła
    • 1/3 szklanki mleka
    • 2 jajka
    • Paczka drożdży suszonych (7 g)
    • 1 łyżeczka cukru
    • 1,5 łyżeczki soli

    Farsz:
    • 0,5 sezonowych grzybów (lub pieczarek)
    • 3-4 cebule
    • Łyżeczka oregano
    • Łyżeczka słodkiej czerwonej papryki
    • 4 łyżki keczupu
    • Przyprawa uniwersalna lub sól
    • Pieprz lub ostra papryka
    • Oraz starty ser do posypania wierzchu pasztecików

Paszteciki z grzybami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Z połączonych składników zagniatamy elastyczne ciasto i odstawiamy na pół godziny.
    W tym czasie kroimy pieczarki w drobniutką kosteczkę i podsmażamy na oleju z pokrojoną drobno cebulą. Doprawiamy do smaku wszystkimi przyprawami i dodajemy keczup. Studzimy.
    Aby ułatwić zadanie, dzielimy ciasto i farsz na 3 części. Z każdej części ciasta wałkujemy prostokąt i smarujemy jedną częścią przyrządzonego farszu (możemy na to również posypać trochę startego sera) i zawijamy w rulon. Kroimy na ok. 5 cm paski. Z pozostałym ciastem i farszem robimy dokładnie to samo. Przygotowane paszteciki układamy na wyłożonej pergaminem blasze. Możemy je posypać startym serem na wierzchu lub posmarować rozmąconym jajkiem. Wstawiamy do piekarnika i pieczemy ok. 15-20 min w temp. 160 st. (przy włączonym termo obiegu).
    Zamiast pieczarek możemy użyć sezonowych grzybów lub przyrządzić fars z duszonej kapusty kiszonej. Idealnie pasuje również farsz mięsny.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy