Szybkie i tanie smarowidło na kanapkę, a jakie pyszne!
Składniki:
2 puszki czerwonej fasoli
2 cebule
2-3 ząbki czosnku
pół łyżeczki kminku
łyżeczka papryki czerwonej w proszku
sok z połowy cytryny
ok 8 łyżek oliwy
szczypta chili, oregano
sól
pieprz
Pasta z czerwonej fasoli - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Cebulę pokroić i podsmażyć do lekkiego zbrązowienia.
2.Fasolę z puszki przelać wodą i odcedzić.
3.Fasolę, cebulę, przeciśnięty przez praskę czosnek, przyprawy wkładamy do naczynia i blendujemy.
4.Dodajemy oliwę do uzyskania gładkiej masy. Doprawiamy do smaku.
Porady
Można dodać więcej chili dla uzyskania ostrzejszego smaku. Pasta jest lekko ostra, czosnkowa i przyjemnie kwaśna. Świetnie sprawdzi się na świeżych bułkach.
Komentarze