Papryka z spaghetti bolognese

0 (0 ocen)

Danie ładnie się prezentuje, cieszy oczy i podniebienie. Tak podane spaghetti z pewnością wszystkich zaskoczy, moim domownikom bardzo posmakowało.

Składniki:

  • Farsz:
    -50 dag mielonego mięsa
    -1 duża cebula
    -2 ząbki czosnku
    -2 puszki pomidorów krojonych w puszce
    -przyprawy-sól,pieprz, bazylię,oregano,zioła prowansalskie
    -olej
    -20 dag makaronu spaghetti

    Ponadto:
    -6-7 papryk

Papryka z spaghetti bolognese - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Farsz: Makaron gotujemy w osolonym wrzątku,odcedzamy , przelewamy zimną wodą.
    Na patelni rozgrzewamy niewielką ilość oleju, przesmażamy pokrojoną cebulę oraz przeciśnięty przez praskę czosnek, dodajemy mięso i przyprawy, dusimy ok.15 min, do farszu wlewamy pomidory z puszki, mieszamy i smażymy 5min. Do tak przygotowanego mięsa dodajemy makaron i dokładnie łączymy ze sobą.
  • 2. Z każdej papryki delikatnie ścinamy wierzch i oczyszczamy z gniazd nasiennych,myjemy.
  • 3. Na patelni rozgrzewamy niewielką ilość oleju, przesmażamy pokrojoną cebulę oraz przeciśnięty przez praskę czosnek, dodajemy mięso i Każdą paprykę napełniamy spaghetti , układamy z naczyniu żaroodpornym, podlewamy wodą lub bulionem. Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 170 stopni i pieczemy 30-35min.

Komentarze

Podobne przepisy