Papryka z mięsnym farszem po prowansalsku - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Z chilli usuń pestki, papryczkę drobno posiekaj. Cukinię pokrój w niewielką kostkę, czosnek przeciśnij przez praskę.
Mięso przełóż do miski, dodaj posiekaną chilli, cukinię, czosnek, natkę pietruszki, tarty ser, musztardę, zioła prowansalskie, dopraw solą, pieprzem i papryką, wyrób na jednolitą masę.
2.Papryki przekrój wzdłuż na pół, usuń nasiona, umyj i dokładnie osusz.
Każdą połówkę papryki nakłuj delikatnie widelcem w kilku miejscach.
Każdą połówkę napełnij farszem, połóż na górze plasterek sera.
3.Żaroodporną foremkę lub blachę do pieczenia posmaruj oliwą, ułóż w niej faszerowane połówki papryki, włóż na ok. 30-35 minut do piekarnika nastawionego na 180 st.C, od czasu do czasu podlewając bulionem.
Porady
Tak przygotowaną paprykę warto podać z domowym dipem, np. czosnkowym lub ziołowym.
Komentarze