Papryka marynowana

0 (0 ocen)

  • 10 min
  • Dla 2 osób
  • Łatwy

Już niejednokrotnie pisałam, że uwielbiam marynowane warzywa - teraz kolej na paprykę. Z tego przepisu wychodzi jędrna i chrupiąca.

  • 10 min
  • Dla 2 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • kolorowa słodka mini papryczka, można użyć również zwykłej, ale te małe lepiej się układa w słoikach i wychodzą bardziej chrupiące

    marynata - proporcje na litr:
    szklanka z octu z białego wina
    4 szklanki wody
    3-4 łyżki miodu
    łyżka soli
    łyżeczka ziaren kolorowego pieprzu
    łyżeczka ziaren kolendry
    łyżeczka gorczycy
    łyżeczka ziaren kopru włoskiego
    ząbek czosnku pokrojony w plasterki
    szalotka pokrojona w plasterki
    liść laurowy
    kilka ziaren angielskich
    łyżka oleju
    papryczka chili

Papryka marynowana - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Papryki myjemy, kroimy na pół, pozbawiamy gniazd nasiennych i układamy w słoikach.

    Składniki marynaty przekładamy do rondelka i podgrzewamy doprowadzając do wrzenia. Gorącą marynatą zalewamy paprykę, słoiki zakręcamy. Po wystudzeniu przechowujemy w lodówce lub w innym chłodnym miejscu.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy