Papryka faszerowana ziemniaczanym puree

0 (0 ocen)

To obiad, który wymaga trochę uwagi, ale gwarantuję, że warto.

Składniki:


  • 4 papryki
    6 średnich ziemniaków
    100g boczku
    100g kiełbasy
    1 cebula
    sól, pieprz, gałka muszkatołowa
    1 łyżka masła
    50ml mleka
    100g startego żółtego sera
    olej

Papryka faszerowana ziemniaczanym puree - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ziemniaki obieramy, gotujemy w osolonej wodzie, tlłuczemy z dodatkiem masła, mleka i szczypty gałki muszkatołowej.


  • 2. Cebulę smażymy, dodajemy boczek i kiełbasę. Smażymy do zarumienienia. Mieszamy z ziemniakami, 1/2 sera i całość chwilę smażymy. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem.
  • 3. Z papryki odcinamy kapelusze, wydrążamy gniazda nasienne. W środku smarujemy olejem. Napełniamy farszem, pieczemy przez 45 minut w temperaturze 200 stopni. 10 minut przed końcem pieczenia posypujemy pozostałym serem.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy