Poszukiwałem ciekawy przepis na konkurs kulinarny w szkole. Po raz pierwszy w mojej kuchni zagościła kasza kuskus i ciecierzyca. Papryki wyszły bardzo pyszne a z dodatkiem sosu znakomite.
Składniki:
Składniki:(3 porcje)
3 czerwone papryki
1/2 szklanki kaszy kuskus
1/2 l gorącej wody
1 kostka drobiowa
puszka ciecierzycy
szklanka posiekanego świeżego szpinaku
125 g sera feta
1/4 szklanki oliwy
sól, pieprz
Papryka faszerowana - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Kostkę rosołową rozpuszczamy w 1/2 litra wody i zalewamy kaszę kuskus (1 cm ponad poziom kaszki) odstawiamy na 5 min. pod przykrycie. Do napęcznionej kaszy dodajemy posiekany szpinak, osączoną ciecierkę i pokruszony ser feta. Doprawiamy solą i pieprzem, mieszamy z oliwą. Papryki myjemy, odcinamy wierzch i usuwamy pestki. Farsz nakładamy do papryk. Papryki układamy w naczyniu żaroodpornym, zalewamy 2 cm gorącą wodą. Papryki wkładamy do piekarnika nagrzanego do 200 stopni i pieczemy przez ok. 40-50 min.
Sos: Wszystkie składniki miksujemy na gładką masę. Paprykę podajemy z sosem.
Komentarze