Papryka faszerowana

0 (0 ocen)

Opublikowany w Magazynie

Poszukiwałem ciekawy przepis na konkurs kulinarny w szkole. Po raz pierwszy w mojej kuchni zagościła kasza kuskus i ciecierzyca. Papryki wyszły bardzo pyszne a z dodatkiem sosu znakomite.

Składniki:

  • Składniki:(3 porcje)
    3 czerwone papryki
    1/2 szklanki kaszy kuskus
    1/2 l gorącej wody
    1 kostka drobiowa
    puszka ciecierzycy
    szklanka posiekanego świeżego szpinaku
    125 g sera feta
    1/4 szklanki oliwy
    sól, pieprz


    Sos:
    szklanka liści bazylii
    120 g jogurtu naturalnego
    3 łyżki oliwy
    2 ząbki czosnku
    2 łyżki soku z cytryny
    1/4 łyżeckza cukru
    1/4 łyżeczki soli
    1/4 łyżeczka pieprzu

Papryka faszerowana - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Papryka faszerowana 1. Kostkę rosołową rozpuszczamy w 1/2 litra wody i zalewamy kaszę kuskus (1 cm ponad poziom kaszki) odstawiamy na 5 min. pod przykrycie. Do napęcznionej kaszy dodajemy posiekany szpinak, osączoną ciecierkę i pokruszony ser feta. Doprawiamy solą i pieprzem, mieszamy z oliwą. Papryki myjemy, odcinamy wierzch i usuwamy pestki. Farsz nakładamy do papryk. Papryki układamy w naczyniu żaroodpornym, zalewamy 2 cm gorącą wodą. Papryki wkładamy do piekarnika nagrzanego do 200 stopni i pieczemy przez ok. 40-50 min.
    Sos: Wszystkie składniki miksujemy na gładką masę. Paprykę podajemy z sosem.

Redakcja poleca

REKLAMA

Notka redakcyjna

PPWS_08-2012

Komentarze

Podobne przepisy