Papryka faszerowana kuskusem

0 (0 ocen)

  • 60 min

Świetne danie na lato. Jest lekkie, a papryka zdrowa!

  • 60 min

Składniki:

  • 1 cebula
    2 marchewki
    4 -5 szt. papryki czerwonej
    puszka groszku konserwowego
    puszka fasoli czerwonej konserwowej
    puszka kukurydzy konserwowej
    150 g kaszy kuskus
    2 łyżki oliwy
    sól
    pieprz
    przyprawa curry
    250 ml bulionu warzywnego (może być z kostki rosołowej)
    250 ml wody

Papryka faszerowana kuskusem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Cebulę i marchewki kroimy drobno, podsmażamy na patelni na oliwie przez kilka minut. Dodajemy szklankę wody i trzymamy nadal na ogniu, następnie dodajemy sól, pieprz i łyżeczkę curry, zagotowujemy. Odstawiamy z gazu i wsypujemy kaszę kuskus. Mieszamy energicznie całość i pozostawiamy pod przykryciem na 5 minut.
  • 2. Paprykę dokładnie myjemy i wydrążamy górną część nożem. Do przygotowanej kaszy kuskus wsypujemy groszek, kukurydzę i opłukaną fasolę, całość mieszamy. Następnie przygotowany farsz nakładamy do papryk, wypełniając cały środek.
  • 3. Papryki układamy pionowo w naczyniu żaroodpornym i podlewamy szklanką bulionu. Wkładamy do rozgrzanego piekarnika, pieczemy w temperaturze 170°C przez 30 minut. Upieczoną paprykę można podawać polaną zasmażką z masła i bułki tartej.

Porady

Paprykę można zapiekać ze startym żółtym serem.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy