Papryka faszerowana kuskusem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Cebulę i marchewki kroimy drobno, podsmażamy na patelni na oliwie przez kilka minut. Dodajemy szklankę wody i trzymamy nadal na ogniu, następnie dodajemy sól, pieprz i łyżeczkę curry, zagotowujemy. Odstawiamy z gazu i wsypujemy kaszę kuskus. Mieszamy energicznie całość i pozostawiamy pod przykryciem na 5 minut.
2.Paprykę dokładnie myjemy i wydrążamy górną część nożem. Do przygotowanej kaszy kuskus wsypujemy groszek, kukurydzę i opłukaną fasolę, całość mieszamy. Następnie przygotowany farsz nakładamy do papryk, wypełniając cały środek.
3.Papryki układamy pionowo w naczyniu żaroodpornym i podlewamy szklanką bulionu. Wkładamy do rozgrzanego piekarnika, pieczemy w temperaturze 170°C przez 30 minut. Upieczoną paprykę można podawać polaną zasmażką z masła i bułki tartej.
Komentarze