Papryka faszerowana

0 (0 ocen)

Jędrna i soczysta papryka nadziana mięsem wieprzowym połączonym z czerwonym ryżem i całość zapieczona pod kwaśną śmietaną.

Składniki:

  • 5 czerwonych papryk
    1 kg mięsa wieprzowego z łopatki
    cebula
    łodyga selera naciowego
    papryczka chili
    2 łyżki masła
    sól
    kilka listków szałwii
    plasterek świeżego imbiru
    pieprz ziołowy
    100 g czerwonego ryżu

    250 g kwaśnej wiejskiej śmietany

Papryka faszerowana - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ryż gotujemy w osolonej wodzie około 20 minut.
  • 2. Mięso, cebulę, selera naciowego, imbir i papryczkę chili mielimy w maszynce do mięsa. Całość dusimy na maśle. Dodajemy posiekaną szałwię, pieprz ziołowy i sól. .ugotowany ryż całość mieszamy.
  • image-1urjjx2 3. Z papryki odcinamy górną część. Papryki układamy w brytfannie najlepiej żeliwnej. Papryki nadziewamy przygotowanym farszem. Na wierz każdej kładziemy po łyżce śmietany.
  • image-2a2i5rs 4. Przykrywamy wierzchnią częścią papryki. Papryki lekko podlewamy wodą. Naczynie przykrywamy.
  • image-1x81hup 5. Naczynie wstawiamy do zimnego piecyka. Ustawiamy temperaturę 200 stopni C, po 20 minutach zmniejszamy temperaturę do 150-160stopni C i pieczemy jeszcze 20 minut. Po tym czasie papryka jest już upieczona i gotowa do podania. Smacznego.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy