Panna cotta kokosowa

0 (0 ocen)

To jeden z tych deserów które sprawiają, że dzień od razu staje się piękny. Panna cotta w odsłonie kokosowej. Niezwykle delikatna, mało słodka - takie lubię. Jeżeli lubicie słodsze desery, wystarczy mleko i śmietankę dosłodzić zgodnie z waszymi upodobaniami.

Składniki:

  • 250 ml mleczka kokosowego
    250 ml śmietanki 30%
    4 listki żelatyny (lub ilość przewidziana na 500 ml płynu)
    laska wanilii
    do podania
    Mus z dowolnych owoców - jagód, truskawek, malin

Panna cotta kokosowa - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. 1.Listki żelatyny zalać zimną wodą w misce odpowiedniej wielkości i pozostawić do namoczenia na ok 10 minut. Laskę wanilii rozciąć, łyżeczka lub nożem wyskrobać ziarenka.

  • 2. 2.Wymieszać w garnuszku mleko kokosowe i śmietankę. Dodać ziarenka waniliowe. Podgrzać ale nie gotować.
  • 3. 3.Namoczoną żelatynę odcisnąć i dodać do ciepłego płynu. Wymieszać aby żelatyna się rozpuściła.
  • 4. 4.Rozlać do 3 lub 4 pojemników, przykryć wierzch folią i po przestudzeniu wstawić do lodówki aby deser stężał. Smacznego!

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy