Panierowane pieczarki z mięsnym farszem

0 (0 ocen)

  • 30 min

Pieczarki te zrobiłam na swoje zaręczyny :) super przekąska

  • 30 min

Składniki:

  • 10-15 pieczarek
    2 udka z rosołu
    1 marchewka z rosołu
    1 niewielka cebula
    1 łyżka masła roślinnego
    2-3 jajka
    przyprawy
    bułka tarta
    olej do smażenia

Panierowane pieczarki z mięsnym farszem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • wydrążamy pieczarki 1. Pieczarki myjemy i osuszamy, wyrywamy nóżki, a kapelusze pozbawiamy wewnętrznej harmonijki. Cebulę kroimy w niewielką kostkę i rumienimy na maśle. Obrane mięso mielimy w maszynce do mięsa razem z usmażoną cebulą i niewielką marchewką, którą wcześniej ugotowaliśmy w rosole. Do zmielonego mięsa wbijamy 1 jajko, dodajemy pieprz, sól, zioła prowansalskie do smaku i mieszamy. Wedle potrzeby (zależy od konsystencji mięsa) możemy dodać nieco namoczonej bułki i jeszcze jedno jajko.
  • faszerujemy mięsem 2. Wydrążone pieczarki doprawiamy jarzynką oraz pieprzem, a następnie faszerujemy przygotowanym mięsem - dajemy go tyle, by uformować ładną kulę,proporcjonalnie do wielkości kapelusza.
  • smażymy na rumiano 3. Przygotowane pieczarki panierujemy w rozbełtanym jajku i bułce tartej. Smażymy na głębokim tłuszczu, ale na dość wolnym ogniu, do czasu aż panierka nabierze ładny, rumiany kolor.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy