Chrupiące na zewnątrz i soczyste w środku. Doskonale smakują zarówno na zimno jak i na gorąco. Doskonała przystawka na różnego rodzaju przyjęcia. Jako sos polecam szczególnie sos czosnkowy lub tzatziki.
20 min
Więcej niż 10 osób
Składniki:
pieczarki 300 g,
jajko 1 szt,
zioła prowansalskie 1/4 łyżeczki,
papryka słodka 1 łyżeczka,
pieprz do smaku,
sol do smaku,
mąka pszenna 1,5 łyżki,
bułka tarta do obtaczania,
olej do smażenia,
Panierowane pieczarki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Pieczarki myjemy (nie obieramy), Usuwamy korzonki, należy je przekręcić. Jajko łączymy z przyprawami, mąką pszenną i bełtamy widelcem, aby nie było grudek z mąki. Pieczarki obtaczamy w jajku a następnie w bułce tartej. Na patelni rozgrzewamy olej. Pieczarki dajemy na patelnie kapeluszem do góry. Smażymy z każdej ze stron na złoty kolor. Usmażone pieczarki odkładamy na papierowy ręcznik, aby usunąć nadmiar tłuszczu. Podajemy z ulubionym sosem.
Komentarze