PALUSZKI DROŻDŻOWE Z KONFITURĄ

0 (0 ocen)

  • 60 min

Szybkie i łatwe w zrobieniu a smakują wybornie.

  • 60 min

Składniki:

  • 15 dag smalcu
    15 dag magragaryny
    3 dag drożdży
    2 całe jaja
    1 żółtko
    pół szklanki mleka
    2 łyżki cukru
    około3/4 kg mąki
    dowolna konfitura
    cukier puder do posypania

Paluszki drożdżowe z konfiturą - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Mleko pogrzać,rozpuścić w nim drożdże.Do miski włożyć wszystkie składniki,zalać drożdżami i ugnieść ciasto dodając tyle mąki,aby się nie kleiło. Ciasto rozwałkować na grubość około 3-4mm,pociąć na kwadraty,posmarować dowolną konfiturą,zawinąć w rulon i piec 13-15 minut w piekarniku nagrzanym do 180stopni.Ciepłe posypać cukrem pudrem.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy