DROŻDŻOWE PALUSZKI

  • wyświetlono: 309 |
  • dodany do książki kucharskiej: 3 |
  • polecenia: 0

Chętnie spozywa je mój 11-miesieczny wnuk,który ma alergię na mleko i przetwory. Można przyrządzać je bez ziół,albo z innymi dodatami i podawać je do salatek, czy piwa. Polecam, pozdrawiam.

  • 4 porcje
  • 60min
  • Łatwy

Składniki

- 300 g mąki pszennej tortowej
- 20 g drożdży
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- 1 łyżeczka cukru
- 1/2 łyzeczki soli
- 1 łyżeczka ziół prowensalskich
- 160 g letniej wody

Sposób przygotowania przepisu:

DROŻDŻOWE PALUSZKI

  • 1. Drożdże mieszamy z łyzeczką cukru, łyzeczką maki i łyżką wody, odstawiamy do wyrośnięcia. Do przesianej mąki dodajemy rozczyn drożdżowy i pozostałe składniki. Wyrabiamy na gładką masę, odstawiamy do wyrośnięcia, ponownie ugniatamy. Robimy wałeczki jak na kopytka, kroimy małe krążki i z nich formujemy paluszki o średnicy 0,5 - 1 cm. Paluszki ukadamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, odstawiamy do wyrośnięcia. Smarujemy paluchy przed wlożeniem do pieca oliwą z oliwek. Pieczemy na złoty kolor w temperaturze 170-180 ne.

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Komentarze

Podobne przepisy

PALUSZKI Z KURCZAKA W CIEŚCIE FRANCUSKIM

Dodane przez: Kuchnia MagdaLeny

PALUSZKI Z KURCZAKA W CIEŚCIE FRANCUSKIM

Świetna przekąska na kolację lub...

jk

Dodane przez: Jola1977-1977

Paluszki wieprzowe w serze

Upieczone, dobrze doprawione mięso...

Chrupiące paluszki z pieczarkami i serem

Dodane przez: Armi As

Chrupiące paluszki z pieczarkami i serem

Podzielę się przepisem na pyszne...

mozzarella

Dodane przez: Kasja1986

Paluszki z mozzarelli w szynce i cukinii

Pyszne paluszki z mozzarelli owinięte...

Paluszki

Dodane przez: kasia8

Paluszki z sezamem

Niebywale smaczne i szybkie.

paluszki

Dodane przez: Kasja1986

Chrupiące paluszki z czosnkiem niedźwiedzim

Jeśli lubicie słone przekąski to...

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE