Pączki z nadzieniem budyniowym

0 (0 ocen)

  • 50 min

Pączki to słodki przysmak wymagający odrobiny cierpliwości. Jednak ich domowy smak i aromat w pełni wynagrodzi trud włożony w ich przygotowanie.

  • 50 min

Składniki:

  • Składniki ciasta:
    1 kg mąki pszennej
    2 Szklanki mleka
    mniejsza połowa kostki margaryny
    Pół opakowania drożdży piekarskich(50g)
    3-4 Łyżki cukru
    Jajko
    5 żółtek
    Mały kieliszek spirytusu
    1/3 łyżeczki soli
    Składniki farszu:
    1 i 1/2 Szklanki mleka
    Tabliczka białej czekolady
    Opakowanie budyniu waniliowego
    Łyżeczka mąki ziemniaczanej
    Łyżeczka cukru waniliowego
    Ponadto: lukier do dekoracji
    Perełki kolorowe

Pączki z nadzieniem budyniowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. 1. Drożdże rozmieszaj z połową szklanki mleka, kilkoma łyżkami mąki i łyżką cukru. Odstaw w ciepłe miejsce żeby rozczyn podwoił swoją objętość. Margarynę roztop i przestudź. Następnie wszystkie składniki ciasta przełóż do miski i dokładnie zarób, aż ciasto zacznie odstawać od rąk. Jeśli będzie za rzadkie dodaj więcej mąki. Ciasto przykryj ściereczką i odstaw do wyrośnięcia.
  • 2. 2. W międzyczasie przygotuj farsz. Szklankę mleka zagotuj z cukrem i kawałkami czekolady stale mieszając. Resztę mleka rozmieszaj z mąką i proszkiem budyniowym, wlej do gotującego się mleka. Masę odstaw do przestudzenia.
  • 3. 3. Gdy ciasto na pączki będzie już wyrośnięte odrywaj niewielkie porcje ciasta, spłaszczaj i kładź na środek łyżkę przestudzonej masy budyniowej. Dokładnie zlep ciasto formując pączki. Pozostaw do wyrośnięcia i smaż na rozgrzanym, głębokim oleju na rumiano. Udekoruj lukrem, tworząc ozdobne wzory i posyp perełkami dekoracyjnymi.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy