Pączki z nadzieniem budyniowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.1. Drożdże rozmieszaj z połową szklanki mleka, kilkoma łyżkami mąki i łyżką cukru. Odstaw w ciepłe miejsce żeby rozczyn podwoił swoją objętość. Margarynę roztop i przestudź. Następnie wszystkie składniki ciasta przełóż do miski i dokładnie zarób, aż ciasto zacznie odstawać od rąk. Jeśli będzie za rzadkie dodaj więcej mąki. Ciasto przykryj ściereczką i odstaw do wyrośnięcia.
2.2. W międzyczasie przygotuj farsz. Szklankę mleka zagotuj z cukrem i kawałkami czekolady stale mieszając. Resztę mleka rozmieszaj z mąką i proszkiem budyniowym, wlej do gotującego się mleka. Masę odstaw do przestudzenia.
3.3. Gdy ciasto na pączki będzie już wyrośnięte odrywaj niewielkie porcje ciasta, spłaszczaj i kładź na środek łyżkę przestudzonej masy budyniowej. Dokładnie zlep ciasto formując pączki. Pozostaw do wyrośnięcia i smaż na rozgrzanym, głębokim oleju na rumiano. Udekoruj lukrem, tworząc ozdobne wzory i posyp perełkami dekoracyjnymi.
Komentarze