Owsiane racuszki z gruszką karmelizowaną

0 (0 ocen)

  • 25 min

Banalne śniadanie w niebanalnej odsłonie z gruszką i nutą pomarańczy. Zwykle racuchy serwujecie pewnie z jabłkiem i cynamone, a może zrobić by krok dalej i spróbować dodać inny owoc? Gdyby jeszcze go skarmelizować powstanie śniadanie efektowne :)

  • 25 min

Składniki:

  • 2 duże gruszki (nie za miękkie)
    sok wyciśnięty z 1 pomarańczy
    4 łyżki cukru trzcinowego
    Na ciasto:

    1 szklanka mleka
    3 łyżki ciemnego cukru
    70 g mąki owsianej lub po prostu płatków owsianych zmielonych malakserem na pył
    40g skrobi kukurydzianej lub ziemniaczanej
    40g mąki kukurydzianej
    1 jajko

Owsiane racuszki z gruszką karmelizowaną - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Na gorącej patelni karmelizujemy cukier na złoty kolor. Dodajemy sok wyciśnięty z pomarańczy i mieszamy do dokładnego połączenia.
  • 2. W międzyczasie obieramy gruszkę, kroimy ją w plastry, z każdego plastra wycinamy gniazdka nasienne.
  • 3. Gruszkę wrzucamy na patelnię i na małym ogniu karmelizujemy przez minutę z każdej strony.
  • 4. W osobnym naczyniu łączymy ze sobą wszystkie składniki na ciasto. Plasterki gruszki moczymy w cieście smażymy na patelni na złoty kolor.

Porady

Podajemy jeszcze ciepłe oprószone cukrem pudrem lub polane sosem powstałym z karmelizowania gruszki.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy