Orkiszowy chleb na zakwasie z ziarnami

0 (0 ocen)

Chleb jest bardzo smaczny i zdrowy, po upieczeniu jest mięciutki i długo zachowuje świeżość. Takie świeże pieczywo najlepiej lubię tylko z samym masłem.

Składniki:

  • 350 gram mąki orkiszowej jasnej
    0,5 szklanka mąki orkiszowej graham
    1/3 szklanka aktywnego zakwasu
    1/4 szklanki płatków orkiszowych
    1/4 szklanki otrąb owsianych
    1/4 szklanki ziaren lnu
    1/4 szklanki ziaren słonecznika
    1 łyżeczka soli himalajskiej
    1 łyżka miodu prawdziwego
    300 ml. letniej wody
    ziarna słonecznika do posypania chleba

Orkiszowy chleb na zakwasie z ziarnami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Do miski przesiewamy mąkę jasną, dodajemy pozostałe składniki oraz wodę, wszystko dokładnie mieszamy, przykrywamy bawełnianą ściereczką, odstawiamy w ciepłe miejsce na 2 godziny. Ciasto odgazowujemy, przekładamy do formy (13x24cm.)wyłożonej papierem do pieczenia, wyrównujemy łyżką maczaną w zimnej wodzie. Wierzch posypujemy ziarnami słonecznika, przykrywamy bawełniana ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na 5-6 godzin do wyrośnięcia. Chleb wstawiamy do piekarnika i pieczemy prze 60 minut w temperaturze 180 stopni. Upieczony wyjmujemy z formy, zdejmujemy papier do pieczenia i układamy na metalowej kratce, pozostawiam do ostudzenia.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy