Oponki

0 (0 ocen)

  • 2 godz.
  • Dla 10 osób
  • Łatwy

Nie tylko na Tłusty Czwartek :)

  • 2 godz.
  • Dla 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 45 dkg mąki pszennej
    2 żółtka
    1 jajko
    20 g masła
    30 g drożdży + 25 g cukru + 1/4 szklanki ciepłego mleka
    3 łyżki śmietany
    1 łyżka octu

Oponki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Drożdże rozetrzeć z cukrem i wymieszać z ciepłym mlekiem. Odstawić do wyrośnięcia. Masło, żółtka, jajko, śmietanę i ocet połączyć z mąką, dodać drożdże i zagnieść ciasto jak na pierogi. Rozwałkować na grubość 5 mm i wycinać szklanką krążki, a w ich środku dziurki kieliszkiem.  Układać na posypanej mąką tacce, przykryć ściereczką i odstawić na godzinę do wyrośnięcia. Smażyć z obu stron na rozgrzanym oleju. Wyciągać na ręcznik papierowy, a przed podaniem posypać cukrem pudrem. Smacznego :)

Komentarze

Podobne przepisy