Okoń nilowy w sosie węgierskim

0 (0 ocen)

  • 40 min

Pomysł na szybkie danie z rybą w roli głównej

  • 40 min

Składniki:

  • 400 g filetu okonia nilowego
    sól
    pieprz grubo mielony
    mąka
    Sos : 1 cebula
    pół łyżki masła
    półtora łyżki mąki
    pół szklanki wody
    3 łyżki koncentratu pomidorowego
    pół szklanki śmietany
    sok z cytryny
    sól
    cukier
    mielona papryka
    olej do smażenia

Okoń nilowy w sosie węgierskim - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Okoń nilowy w sosie węgierskim 1. Rybę opłukałem, osuszyłem, pokroiłem na mniejsze kawałki. Oprószyłem sola i grubo mielonym pieprzem. Odstawiłem na 15 minut. W tym czasie obrałem cebulę, posiekałem, lekko zrumieniłem na tłuszczu., dodałem mąkę, zasmażyłem, rozprowadziłem wodą, dodałem koncentrat pomidorowy, zagotowałem. Wlałem śmietanę i sok cytrynowy. Doprawiłem solą, cukrem i mielona papryką.
    Rybę oprószyłem mąką, usmażyłem ją na silnie rozgrzanym tłuszczu, po ok.3 minuty z każdej strony. Usmażone ryby włożyłem do naczynia z sosem i chwilę poddusiłem.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy