Nalewka truskawkowa

0 (0 ocen)

Zdobywca nagrody

Przepis dnia
  • 30 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Słodki trunek w sam raz dla smakoszy truskawek.

  • 30 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 1 kg dojrzałych truskawek
    1 cytryna
    250 g cukru kryształu
    125 ml wody
    1/2 l spirytusu

Nalewka truskawkowa - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Truskawki szypułkujemy, myjemy, osuszamy i wsypujemy do słoja. Zasypujemy cukrem, przykrywamy gazą i odstawiamy w ciepłe miejsce, aby puściły sok.
  • 2. Dolewamy wodę, oraz spirytus i zakręcamy. Odstawiamy na 3 miesiące, co jakiś czas potrząsając.
  • 3. Zlewamy alkohol i dodajemy wyciśnięty sok z cytryny, Odstawiamy na 2 tygodnie.
  • 4. Filtrujemy i rozlewamy do butelek. Nalewka powinna jeszcze leżakować ok 3 miesiące. Smacznego!

Komentarze

Podobne przepisy