Naleśniki szpinakowe na słodko

0 (0 ocen)

  • 60 min
  • Dla 6 osób
  • Łatwy

Zapraszam na smaczne zielone naleśniki ze słodką śmietanką i świeżymi truskawkami. Idealne na słodkie śniadanie lub podwieczorek.

  • 60 min
  • Dla 6 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • naleśniki: 1 szkl mleka
    1/2 szkl rozmrożonego szpinaku
    1 szkl mąki
    1 jajko
    3 łyżki oleju
    1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
    oraz: 200 ml śmietanki 30%
    2 łyżki cukru pudru
    200 g świeżych truskawek

Naleśniki szpinakowe na słodko - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Szpinak blendujemy razem z mlekiem, następnie przelewamy do miski i dodajemy pozostałe składniki na naleśniki. Miksujemy razem i odstawiamy ciasto na 30 minut. W tym czasie myjemy truskawki, odcinamy szypułki i kroimy owoce drobno, odkładamy na puźniej. Śmietankę (z lodówki) ubijamy razem z cukrem pudrem na sztywno i odstawiamy. Na rozgrzanej patelni smażymy naleśniki. Na każdy ostudzony naleśnik kładziemy po 1 łyżce śmietany i rozsmarowujemy. Na śmietance układamy 1 łyżkę pokrojonych truskawek. Zwijamy naleśnik w rulon i przecinamy na pół. Podajemy

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy