Naleśniki rumowo-czekoladowe

0 (0 ocen)

  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Przepyszne naleśniki czekoladowo-rumowe z rodzynkami i serkiem twarogowym.Apetyczne,słodkie,pachnące.Idealne,gdy poleje się je rumem.

  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • NA CIASTO::
    - mąka pszenna poznańska (lub tortowa): 1 szklanka
    - jajka: 2 sztuki
    - mleko: 1 szklanka
    - woda mineralna (lub przegotowana): 1 szklanka
    - sól: 1 szczypta
    DODATKI/FARSZ::
    - rodzynki: 0.5 szklanki
    - płatki czekolady (lub starta tabliczka czekolady): 4 łyżki
    - serek twarogowy (naturalny): 200 gramów
    - jogurt grecki: 4 łyżki
    - czekoladowe kropelki: 0.5 szklanki
    - wiórki kokosowe (białe lub barwione): 4 łyżeczki
    - aromat rumowy: 1 łyżeczka

Naleśniki rumowo-czekoladowe - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Wszystkie składniki ciasta naleśnikowego zmiksować.Ciasto wstawić do lodówki na 15 minut.Smażyć naleśniki(na rozgrzanym oleju).
  • 2. Serek twarogowy wymieszać z jogurtem.Rodzynki namoczyć w gorącej wodzie z dodatkiem aromatu rumowego,po 15 minutach osączyć.
  • naleśniki czekoladowo-rumowe 3. Naleśniki smarować serkiem wymieszanym z jogurtem,posypać rodzynkami,płatkami czekolady,zwijać w rulonik.Cztery ruloniki pokroić skośnie,ułożyć na talerzach.Na każdej porcji wycisnąć szprycą serek twarogowy,udekorować czekoladowymi kropelkami,posypać wiórkami kokosowymi( np.zielonymi).Mozna polać rumem,ale te podawać tylko dorosłym.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy