SKŁADNIKI:
CIASTO NA OKOŁO 10 SZTUK
50 GRAM MASŁA
50 GRAM CIEMNEJ CZEKOLADY
250 ML MLEKA
1 PŁASKA ŁYŻECZKA KAKAO
2 MAŁE JAJKA
1/2 SZKLANKI CUKRU
150 GRAM MĄKI PSZENNEJ
OKOŁO 1/3 SZKLANKI WODY GAZOWANEJ
NADZIENIE:
OKOŁO 500 GRAM TRUSKAWEK LUB MALIN
3 ŁYŻKI CUKRU PUDRU + DODATKOWO 1/2 SZKLANKI
500 GRAM SERKA TWAROŻKOWEGO (NP. TUREK ŚMIETANKOWY)
WANILIA LUB CYNAMON
POSYPKA: ORZECHY WŁOSKIE LUB WIÓRKI KOKOSOWE
Czekoladowe naleśniki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.DO RONDELKA WŁOŻYĆ POKROJONE NA KAWAŁKI MASŁO I POŁAMANĄ CZEKOLADĘ. WLAĆ MLEKO I DODAĆ WANILIĘ LUB CYNAMON.
WSYPAĆ KAKAO I NA MAŁYM OGNIU ROZTOPIĆ WSZYSTKO PAMIĘTAJĄC ŻEBY ZA MOCNO NIE PODGRZAĆ.
ODSTAWIĆ Z OGNIA, WBIĆ JAJKA, DODAĆ CUKIER I ZMIKSOWAĆ.
NASTĘPNIE WSYPAĆ MĄKĘ I JESZCZE RAZ ZMIKSOWAĆ NA GŁADKĄ MASĘ.
ODSTAWIĆ NA OKOŁO 45 MINUT.
DO CIASTA DODAĆ 1/3 SZKLANKI WODY GAZOWANEJ I ZMIKSOWAĆ.
MOŻNA JUŻ SMAŻYĆ NALEŚNIKI !
POKROIĆ TRUSKAWKI NA KAWAŁKI (UMYĆ MALINY). ODŁOŻYĆ 1 SZKLANKĘ TRUSKAWEK (LUB MALIN) I RESZTĘ ZMIKSOWAĆ NA MUS Z OKOŁO 3 ŁYŻECZKAMI CUKRU PUDRU.
SEREK WYMIESZAĆ Z 1/2 SZKLANKI CUKRU PUDRU. WANILIE LUB CYNAMON WYMIESZAĆ Z MASĄ SEROWĄ.
POSMAROWAĆ NALEŚNIKI NADZIENIEM, DODAĆ PO 4-5 KAWAŁECZKÓW TRUSKAWEK (LUB POSYPAĆ MALINAMI) I ZŁOŻYĆ W TRÓJKĄTY.
POSYPAĆ CUKREM PUDREM (ORZECHAMI LUB WIÓRKAMI KOKOSOWYMI).
Komentarze