Naleśniki na mące kukurydzianej z syropem klonowym

0 (0 ocen)

  • 45 min

Pierwszy raz przygotowywałam naleśniki na mące kukurydzianej. Wyszły bardzo pyszne i żółciutkie. Podałam je z ulubionym syropem klonowym. Polecam na podwieczorek.

  • 45 min

Składniki:

  • Ciasto:
    1 szklanka mleka
    1 szklanka mąki kukurydzianej
    pół szklanki mąki tortowej
    2 jajka
    szczypta soli
    szczypta proszku do pieczenia
    4 płaskie łyżki cukru

    Dodatkowo:
    olej do smażenia
    syrop klonowy według uznania

Naleśniki na mące kukurydzianej z syropem klonowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Z podanych składników miksujemy bez grudek o odpowiedniej konsystencji ciasto. Następnie odstawiamy na 30 minut żeby odpoczęło.
  • 2. Po tym czasie na patelni rozgrzewamy niewielką ilość oleju i smażymy naleśniki. Usmażone osączamy na papierowym ręczniku z nadmiaru tłuszczu i od razu zwijamy w ruloniki.
  • 3. Na talerze nakładamy porcje naleśników. Polewamy syropem klonowym według uznania i podajemy. Smacznego.

Porady

Z przepisu wyszło mi 6 sztuk naleśników o średnicy około 17 cm. Szklanka do odmierzania składników o pojemności 250 ml.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy