Muffiny z jabłkiem

0 (0 ocen)

  • 45 min

proste muffinki, oczywiście adekwatnie do pory roku, z jesiennymi jabłkami.

  • 45 min

Składniki:

  • Składniki na ok. 12 sztuk

    ciasto:
    300 g mąki
    2 łyżeczki proszku do pieczenia
    250 ml jogurtu naturalnego
    100 g cukru trzcinowego
    2 jajka
    125 g masła roztopionego
    1/2 łyżeczki cynamonu
    1 szczypta kardamonu
    1 duże jabłko

    kruszonka:
    100 g mąki
    50 g masła
    3 łyżki cukru

Muffiny z jabłkiem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1.
    ciasto:
    Mąkę, cukier, proszek do pieczenia,cynamon i kardamon mieszamy w misce. Jajka, roztopione masło i jogurt łączymy w oddzielnym naczyniu. Dodajemy mieszaninę do składników suchych miksujemy lub mieszamy trzepaczką. Do powstałego ciasta dodajemy pokrojone w kostkę jabłko.
    Masę przelewamy do foremek na muffinki i posypujemy wcześniej wykonaną kruszonką.

    Pieczemy ok. 30-35 minut w 180 stopniach

Komentarze

Podobne przepisy