Muffinki makowe z jeżynami

0 (0 ocen)

Piegowate babeczki z dodatkiem dorodnych jeżyn z całą pewnością posmakują zarówno mniejszym, jak i tym większym łasuchom

Składniki:

  • SKŁADNIKI SUCHE:
    2 pełne szklanki mąki pszennej – u mnie tortowa
    1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
    1 płaska łyżeczka sody oczyszczonej
    1 pełna łyżeczka cukru wanilinowego
    3/4 szklanki cukru
    3 pełne łyżki suchego maku
    SKŁADNIKI MOKRE (temperatura pokojowa):
    2 jajka (M)
    5 łyżek płynnego oleju kokosowego
    1 i 1/4 szklanki maślanki naturalnej
    DODATKOWO:
    25 dag świeżych jeżyn

Muffinki makowe z jeżynami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Jeżyny opłukać i bardzo dokładnie osuszyć.
    Formę do muffinek wyłożyć papilotkami lub wysmarować tłuszczem i wysypać bułką tartą.
    Piekarnik rozgrzać do 180 stopni (160 z termo obiegiem).
    Do jednej miski przesiać mąkę wraz z proszkiem do pieczenia i sodą. Dodać cukier, cukier wanilinowy i mak, wymieszać.
    W drugiej misce roztrzepać jajka z maślanką i olejem kokosowym.
    Składniki płynne dodać do suchych i z grubsza wszystko wymieszać łyżką. Ciasto nie musi być gładkie.
    Do papilotek nałożyć po łyżce ciasta, wcisnąć w nie osuszone jeżyny i przykryć pozostałym ciastem.
    Piec 20-25 minut do zrumienienia i suchego patyczka.
    Po kilku minutach wyjąć z foremki i wystudzić na kratce kuchennej.

Komentarze

Podobne przepisy