Muffinki makowe z jeżynami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Jeżyny opłukać i bardzo dokładnie osuszyć.
Formę do muffinek wyłożyć papilotkami lub wysmarować tłuszczem i wysypać bułką tartą.
Piekarnik rozgrzać do 180 stopni (160 z termo obiegiem).
Do jednej miski przesiać mąkę wraz z proszkiem do pieczenia i sodą. Dodać cukier, cukier wanilinowy i mak, wymieszać.
W drugiej misce roztrzepać jajka z maślanką i olejem kokosowym.
Składniki płynne dodać do suchych i z grubsza wszystko wymieszać łyżką. Ciasto nie musi być gładkie.
Do papilotek nałożyć po łyżce ciasta, wcisnąć w nie osuszone jeżyny i przykryć pozostałym ciastem.
Piec 20-25 minut do zrumienienia i suchego patyczka.
Po kilku minutach wyjąć z foremki i wystudzić na kratce kuchennej.
Komentarze