2 filety morszczuka, 500 g brokułów pokrojonych w różyczki, 4 łyżki tartej bułki, 400 g makaronu wstążki grube, 2 ząbki czosnku przeciśnięte przez praskę, oliwa z oliwek, sól i pieprz.
Morszczuk z makaronem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Na patelni rozgrzać 2 łyżki oliwy i wrzucić tartą bułkę. Smażyć przez około 5 minut ciągle mieszając, aż będzie chrupiąca i rumiana. Osączyć na papierowym ręczniku.
2.Brokuły gotować w lekko osolonej wodzie około 7 min., tak na pół twardo. Odcedzić.
3.Makaron zagotować według instrukcji na opakowaniu. Odcedzić.
4.Na dużej patelni lub woku rozgrzać 2 łyżki oliwy i smażyć filety morszczuka. Jak się chwilę podsmażyć rozgnieść na miazgę drewnianą łyżką. Dodać czosnek i smażyć jeszcze 2 min. Dodać brokuły i smażyć kolejne 3 min., aż będą gorące. Następnie dodać makaron z 2 łyżkami oliwy, dokładnie wymieszać.
5.Podzielić makaron z morszczukiem na porcje i posypać podsmażoną tartą bułką.
Komentarze