Morelowy kurczak z cukinią

0 (0 ocen)

  • 45 min

Nadziany kurczak z morelą i ziołami z dodatkiem potrawki cukiniowej

  • 45 min

Składniki:

  • - 2 średnie piersi z kurczaka (dla 2-ch osób)
    - 5 dag suszonych moreli
    - średnia cukinia
    - 2 sparzone pomidory
    - cebula
    - 1 łyżka koncentratu pomidorowego
    - sól, pieprz, majeranek
    - przyprawa do kurczaka

Morelowy kurczak z cukinią - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Morele zalać gorącą wodą, by napęczniały.
  • 2. Każdą pierś z kurczaka przekroić w poprzek, tworząc w środku kieszeń. Natrzeć z każdej strony solą, pieprzem i ziołami. Do każdej piersi włożyć w środek kilka moreli, po czym związać piersi nicią, by tworzyła zwarte kieszonki. Wstawić do lodówki na 30 min.
  • 3. Usmażyć mięso na rozgrzanym tłuszczu z obu stron, kilka razy odwracając. Wstawić na ok. 10 - 15 min. do nagrzanego piekarnika, aż będzie miękkie i soczyste.
  • 4. W tym czasie pokroić cukinię, pomidory i cebulęw kostkę. Na pateli rozgrzać olej, zrumienić cebulę. Nastepnie dodać pokrojoną cukinię i dusić ok 5 minut. Dodać pomidory, koncentrat pomidorowy i chwile podsmażyć. Doprawić solą i pieprzem. Podawać z upieczonym kurczakiem.

Porady

Zamiast moreli można także użyć suszonych śliwek.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy