Moje paluszki GRISSINI

0 (0 ocen)

  • 45 min

Uwielbiam je solo, z sosem czosnkowym i jako pieczywo do kolacji.

  • 45 min

Składniki:

  • Ciasto
    500 gram mąki pszennej
    płaska łyżka soli
    łyżka miodu
    20 gram drożdży
    300 g letniej wody
    1/4 szklanki oliwy

    jako lub mleko do posmarowania

    Posypka:
    słonecznik, sezam

Moje paluszki grissini - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Do miski przesiać mąkę i sól. Dodać drożdże rozpuszczone w wodzie z miodem. Wyrabiać kilka minut na końcu wlać oliwę.

    Ciasto podzielić na 15-20 równych części. Uformować wałeczki na długość blachy (najlepiej największej jakiej mamy). Ułożyć na blasze w 2 cm odstępach. Zostawić na 20-30 min do wyrośnięcia. Posmarować mlekiem lub rozbitym jajkiem, posypać posypką.
    Piec w temp 180 st. C najlepiej z termoobiegiem przez ok. 20-25 minut (do zrumienienia).
    Studzić na kratce.

Porady

Można ich także niczym nie posypywać. Najlepsze jeszcze ciepłe.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy