Miseczki z yufki

0 (0 ocen)

Idealne, aby zaserwować gościom sałatkę w nietypowy sposób lub podać wyporcjowane danie.

Składniki:

  • Składniki:
    Yufka:

    -270g mąki,

    -177ml wody,

    -1/3 łyki oleju,

    -1/3 łyżki octu,

    -0,5 łyżeczki soli.

    Dodatkowo:

    -olej.

Miseczki z yufki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Mąkę przesiewamy do miski, dodajemy sól i mieszamy. Ciepłą wodę łączymy z octem i olejem, dodajemy do mąki i zagniatamy. Gdyby ciasto wyszło za rzadkie, dodajemy więcej mąki.

    Gnieciemy około 50 razy. Dzielimy na trzy części i każdą gnieciemy po 30 razy. Oprószamy dokładnie mąką i odstawiamy przykryte folią na 30 minut.
    Po tym czasie, ponownie zagniatamy każde po 30 razy. Smarujemy olejem, przykrywamy i odstawiamy, aby odpoczęło.

    Następnie wałkujemy na stolnicy wysmarowanej olejem, tak żeby prześwitywało i było elastyczne.

    Ciasto pozostawiamy na 15 minut i po tym czasie wycinamy różnej wielkości kwadraty i prostokąty. Kokilki półokrągłe odwracamy do góry dnem. Kwadraty układamy na miseczkach w różne kształty. Pieczemy w temperaturze 210-220 stopni przez 20-25 minut (do czasu zarumienienia). Im bardziej przypieczony, tym bardziej chrupiące.
    Smacznego :o)

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy