Pyszna, zdrowa i pożywna propozycja na obiad dla całej rodziny. Ryba zapiekana w porach, śmietanie i zielonym groszku, do tego jeszcze ciągnąca się mozzarella. Pycha!
60 min
Składniki:
-0,5 kg filetów z miruny bez skóry(po rozmrożeniu)
-1 szklanka zielonego, mrożonego groszku
-1 duży por (biała część)
-1/2 pęczka natki pietruszki
-300 g śmietany 18%
-1 kula mozzarelli z bazylią
-1 łyżeczka suszonych pomidorów w płatkach
-1 łyżeczka oregano suszonego
-1 łyżeczka tymianku suszonego
-sól i pieprz
Miruna zapiekana z porem i zielonym groszkiem pod śmietanową kołderką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Filety z miruny kroimy na mniejsze kawałki. Solimy i pieprzymy. Układamy na dnie dwóch naczyń do zapiekania. Na rybę układamy pokrojonego w talarki pora. Posypujemy połową płatków suszonych pomidorów. Wysypujemy groszek i połowę startej na dużych oczkach mozzarelli.
2.Śmietanę mieszamy z pozostałymi suszonymi ziołami i drobno posiekaną natką pietruszki. Wylewamy na zapiekankę i wyrównujemy. Posypujemy pozostałą mozzarellą.
3.Całość pieczemy przez 45 minut w 180 stopniach. Smacznego!
Komentarze