Miruna zapiekana z porem i zielonym groszkiem pod śmietanową kołderką

0 (0 ocen)

Zdobywca nagrody

Przepis dnia
  • 60 min

Pyszna, zdrowa i pożywna propozycja na obiad dla całej rodziny. Ryba zapiekana w porach, śmietanie i zielonym groszku, do tego jeszcze ciągnąca się mozzarella. Pycha!

  • 60 min

Składniki:

  • -0,5 kg filetów z miruny bez skóry(po rozmrożeniu)
    -1 szklanka zielonego, mrożonego groszku
    -1 duży por (biała część)
    -1/2 pęczka natki pietruszki
    -300 g śmietany 18%
    -1 kula mozzarelli z bazylią
    -1 łyżeczka suszonych pomidorów w płatkach
    -1 łyżeczka oregano suszonego
    -1 łyżeczka tymianku suszonego
    -sól i pieprz

Miruna zapiekana z porem i zielonym groszkiem pod śmietanową kołderką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Filety z miruny kroimy na mniejsze kawałki. Solimy i pieprzymy. Układamy na dnie dwóch naczyń do zapiekania. Na rybę układamy pokrojonego w talarki pora. Posypujemy połową płatków suszonych pomidorów. Wysypujemy groszek i połowę startej na dużych oczkach mozzarelli.
  • 2. Śmietanę mieszamy z pozostałymi suszonymi ziołami i drobno posiekaną natką pietruszki. Wylewamy na zapiekankę i wyrównujemy. Posypujemy pozostałą mozzarellą.
  • 3. Całość pieczemy przez 45 minut w 180 stopniach. Smacznego!

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy