MINTAJ W SEROWEJ PANIERCE

0 (0 ocen)

Bardzo dobrze do tego dania smakuje surówka brzoskwiniowo cytrynowa z kapusty lub surówka z pora.http://www.przyslijprzepis.pl/przepis/miodowo-cytrynowa-surowka-z-pora#a57621.

Składniki:

  • 5-6 filetów z mintaja
    2 jajka
    10 dkg.rozdrobnionego żółtego sera
    3 łyżki słodkiej śmietany 18%
    1 łyżeczka bazylii
    1 mała cebula

    sól,przyprawa do grilla,pieprz ziołowy,,przyprawa uniwersalna,mąka,bułka tarta
    do panierki,olej do smażenia.

Mintaj w serowej panierce - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • mintaj w serowej panierce 1. Filet przemyć,osuszyć ,przyprawić solą,pieprzem,przyprawą do
    grilla.
  • mintaj w serowej panierce 2. Przyprawione filety obtoczyć w mące.
  • mintaj w serowej panierce 3. Jajka roztrzepać z śmietaną,przyprawić
    solą,pieprzem,wsypać bazylię i starty ser,wymieszać.Obtoczone
    mąką filety maczać w jajkach z serem i panierować w bułce
    tartej lekko przygniatając.
  • mintaj w serowej panierce 4. Na patelni rozgrzać olej i obsmażyć z
    dwóch stron za panierowane filety,odsączyć na papierowym
    ręczniku.
  • mintaj w serowej panierce 5. Na oleju ze smażenia zeszklić pokrojoną w piórka
    cebulę,posypać odrobiną ,przyprawy uniwersalnej i wlać około 1/4 szk. gorącej
    wody,zagotować.Podawać z ziemniakami z wody polanymi cebulką z
    tłuszczem lub z frytkami z ulubiona surówką.

Porady

W ten sposób można przygotować również inne filety na wigilijny stół lub jako postny obiad.

Komentarze

Podobne przepisy