Miniaturowy torcik marchewkowy

0 (0 ocen)

  • 40 min

Ciasta marchewkowego po raz pierwszy spróbowałam w IV klasie szkoły podstawowej. Od razu zakochałam się w smaku tego ciasta a po 10 latach postanowiłam stworzyć własną wersję.Ciasto jest wilgotne, puszyste delikatnie słodkie.Smakuje fantastycznie a dzięki dodatkowi serka wygląda niczym maly torcik.

  • 40 min

Składniki:

  • Składniki
    1/2 szklanki mąki
    1 łyżeczka proszku do pieczenia
    szczypta soli
    1 łyżeczka kakao (można zastąpić cynamonem)
    1 jajko
    1/4-1/3 szklanki napoju orzechowego (lub gazowana woda+1, 2 łyżeczki cukru)
    1 średnia marchewka

    Krem
    140-150g gęstego serka naturalnego
    miód/cukier do smaku

Miniaturowy torcik marchewkowy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Mąkę przesiewamy z proszkiem do pieczenia.
  • 2. Dodajemy kakao, sól, jajko, startą na tarce o grubych oczkach marchewkę oraz napój sojowy (lub wodę i cukier) i dokładnie mieszamy (masa powinna mieć konsystencję ciasta - coś jak gęsta śmietana)
  • 3. Małą jednorazową foremkę o wymiarach 16cmx6cm (ta najmniejsza) smarujemy masłem, po czym wylewamy ciasto i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 st. C na ok. 30 minut.
  • 4. Upieczone ciasto wyjmujemy z foremki i studzimy.
  • 5. Serek mieszamy z cukrem lub miodem (do smaku) a kiedy ciasto przestygnie przekrajamy poziomo na 2 części. Spód smarujemy ok. 1/2 ilości masy, przykrywamy górą ciasta i smarujemy resztą serka. Wstawiamy do lodówki.

Porady

Polecam użyć gęstego serka, inny będzie łatwo się topił, źle rozsmarowywał i wybrudzi nam palce.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy