Mini szarlotki na cieście francuskim

  • wyświetlono: 348 |
  • dodany do książki kucharskiej: 1 |
  • polecenia: 0

Szybko znikające, pięknie pachnące, rewelacyjne ciasteczka.

  • 20min

Składniki


arkusz ciasta francuskiego
2 jabłka
łyżeczka cynamonu
2 łyżki cukru brązowego
jajko

Sposób przygotowania przepisu:

Mini szarlotki na cieście francuskim

  • 1. Rozkładamy ciasto francuskie i wycinamy z niego niewielką szklanką lub kieliszkiem parzystą ilość kółek.
    Jabłka obieramy i kroimy w małą kostkę. Dodajemy do nich cynamon i łyżeczkę cukru brązowego ( resztę cukru zostawiamy do posypania ciastek ) i mieszamy.
    Jajko roztrzepujemy delikatnie w miseczce.
  • 2. Bierzemy jedno kółko, jego brzegi smarujemy jajkiem, na środek nakładamy jabłka i przykrywamy drugim kółkiem. Brzegi zlepiamy dość mocno, możemy do pomocy użyć widelca.
  • 3. Tak przygotowane szarlotki nacinamy od góry na krzyż i smarujemy roztrzepanym jajkiem oraz posypujemy brązowym cukrem.
  • 4. Układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.
    Pieczemy 15 minut w 200 stopniach.
    Studzimy na kratce kuchennej.

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

tania_kuchniaw_kilka_chwilslodkie_zyciezdrowie_na_talerzudania_dla_urodysezonowe_przysmakiszkola_babciz_roznych_stron_swiatamama_mnie_nauczylakonkurs_romantyczny

Komentarze

Podobne przepisy

makowiec na cieście francuskim

Dodane przez: mariosylwia

Makowiec na cieście francuskim

Przepis pochodzi z "Wilekiej księgi...

szarlotki

Dodane przez: Joatar

Mini babeczkowe szarlotki

Ochotę na szarlotkę miałam wielką...

Cynamonowe szarlotki

Dodane przez: Mienta

Cynamonowe mini szarlotki

Szarlotki intensywnie cynamonowe....

Mini szarlotki z orzechową kruszonką

Dodane przez: dorota w

Mini szarlotki z orzechową kruszonką

Mini wersja pysznej szarlotki....

Jabłka na cieście francuskim

Dodane przez: Jaga85

Jabłka na cieście francuskim

Jak przygotowany deser można posypać...

image-09h3g7b

Dodane przez: SłodkiZapachMalin

mini szarlotki z kruszonką

Fenomenalnie kruche i bardzo maślane...

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE