Mini szarlotki na cieście francuskim - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Rozkładamy ciasto francuskie i wycinamy z niego niewielką szklanką lub kieliszkiem parzystą ilość kółek.
Jabłka obieramy i kroimy w małą kostkę. Dodajemy do nich cynamon i łyżeczkę cukru brązowego ( resztę cukru zostawiamy do posypania ciastek ) i mieszamy.
Jajko roztrzepujemy delikatnie w miseczce.
2.Bierzemy jedno kółko, jego brzegi smarujemy jajkiem, na środek nakładamy jabłka i przykrywamy drugim kółkiem. Brzegi zlepiamy dość mocno, możemy do pomocy użyć widelca.
3.Tak przygotowane szarlotki nacinamy od góry na krzyż i smarujemy roztrzepanym jajkiem oraz posypujemy brązowym cukrem.
4.Układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.
Pieczemy 15 minut w 200 stopniach.
Studzimy na kratce kuchennej.
Komentarze