Mini szarlotki na cieście francuskim

0 (0 ocen)

  • 20 min

Szybko znikające, pięknie pachnące, rewelacyjne ciasteczka.

  • 20 min

Składniki:


  • arkusz ciasta francuskiego
    2 jabłka
    łyżeczka cynamonu
    2 łyżki cukru brązowego
    jajko

Mini szarlotki na cieście francuskim - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Rozkładamy ciasto francuskie i wycinamy z niego niewielką szklanką lub kieliszkiem parzystą ilość kółek.
    Jabłka obieramy i kroimy w małą kostkę. Dodajemy do nich cynamon i łyżeczkę cukru brązowego ( resztę cukru zostawiamy do posypania ciastek ) i mieszamy.
    Jajko roztrzepujemy delikatnie w miseczce.
  • 2. Bierzemy jedno kółko, jego brzegi smarujemy jajkiem, na środek nakładamy jabłka i przykrywamy drugim kółkiem. Brzegi zlepiamy dość mocno, możemy do pomocy użyć widelca.
  • 3. Tak przygotowane szarlotki nacinamy od góry na krzyż i smarujemy roztrzepanym jajkiem oraz posypujemy brązowym cukrem.
  • 4. Układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.
    Pieczemy 15 minut w 200 stopniach.
    Studzimy na kratce kuchennej.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy